SOOH's ideeën

  

INDUSTRIAL KASBAH
Europan 11 inzending voor wonen en werken in Havenkwartier Deventer

Ontwerp> Derko-Jan Dollen, Angela Holterman en Thijs Karrenbeld, programma > 3500m2 wonen, 500m2 overige functies, opdrachtgever > Europan, locatie > Havenkwartier Deventer, status > prijsvraag 2011, genomineerd

Het cultuurhistorische erfgoed vertelt het verhaal van de haven en vormt een inspiratiebron voor de nieuwe ontwikkeling van wonen en werken rondom de grijze en zwarte silo.
INDUSTRIAL KASBAH heeft een dicht bebouwde woonwerk-omgeving met veel ruimte voor sociale contacten. Het totale programma voor het plangebied bestaat uit 4000m2 bvo, waarvan 3500m2 tbv wonen en 500m3 tbv overige functies.
De bebouwing in het havenkwartier bestaat uit een aaneenschakeling van gebouwen die in hoogte op elkaar zijn afgestemd met twee hoogte accenten, de zwarte en grijze silo.
Uitbreiding vindt plaats door een gelijksoortige loods toe te voegen, waardoor een lappendeken aan “loodsen” ontstaat.
Door de aaneenschakeling van lange loodsen evenwijdig aan de kade voegt het gebouw zich in de bestaande omgeving van het havenkwartier. Het doorsnijden van de loodsen in de vorm van een straat, plein of steeg zorgt voor ongedwongen sociale contacten en biedt toegang tot de woningen.
Hoogteaccenten in de vorm van zelfstandige woningen met eigen opgang zorgen voor een geleidelijke overgang van de lage woonbebouwing naar de hoge silo.

De ligging van de nieuwbouw in het verlengde van de bestaande bodenloods versterkt de kade, behoudt de open havensfeer en maakt de kade geschikt voor evenementen en parkeren. Het plein aan de zuidoostzijde, omringd door silo’s en loodsen, heeft een groener en intiemer karakter en is een uitgelzen plek om zittend aan de kade of op het terras te genieten van de locatie.

In de loodsen 25 grondgebonden woon-werkruimten, 6 uitkijkwoningen met eigen opgang en 48 parkeerplaatsen ondergebracht met een bruto vloeroppervlak dat varieert van 50 tot 140m2 over twee verdiepingen. De begane grond met extra hoge plafonds is geschikt voor atelier en/of werkruimte en liggen voor een optimale sociale interactie aan het plein en (binnen)straat.

De ronde sheddaken van de woningen is een verwijzing naar de gebogen daken van de bestaande loodsen en zorgt in de diepe woningen samen met de patio’s voor voldoende lichtinval.
De grote diversiteit aan woningen met een maximale flexibiliteit aan indeling, maakt het gebied interessant voor een brede doelgroep van vrije en avontuurlijke mensen.

In de silo is een nieuw stijgpunt tegen de gesloten betonnen wand aan de zuidzijde gesitueerd. Deze ingreep biedt de mogelijkheid de transparante aanbouw bij het gesloten deel van de silo te betrekken en optimaal gebruik te maken van het binnenvallende daglicht. Samen met de kleine horizontale sparingen in de betonnen schil aan de korte oost- en westzijde zorgt dit voor voldoende daglicht op de vrij indeelbare nieuwe vloeren met behoud van het gesloten karkater van de silo.
De vloeren in het transparante atrium hebben een wisselende dieptemaat, zodat vanaf elke verdieping het gevoel van een schacht te ervaren is.

> naar website europan 11
> naar het juryrapport

  

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 copyright © 2012 SOOH